sobota, 7 kwietnia 2012

Słodko -słono???

Witajcie moi  drodzy:)

Wieczór ,popijam herbatkę oczywiście obrobiona ze wszystkim i nareszcie usiadłam ,mam nadzieję że, Wy również już macie koniec wielkich bojów ,jutro czas wielkiego świętowania i błogiego lenistwa w gronie rodziny nareszcie będę miała chociaż przez dwa dni męża w domu:)

W tym roku po raz pierwszy w moim domu zagościł Mazurek nie wiem jak to się stało że dotąd go nie było,może dlatego że, w moim rodzinnym domu nigdy się  go nie piekło i też nie wiem z jakiego powodu hmmm muszę  spytać mojej mamy, choć święta zawsze były tradycyjne.
Mazurek taki leniwy prosty może troszkę nawet zdrowszy od typowych tradycyjnych słodkawych pomadowych Mazurków :)

Kruche ciasto:
35 dag mąki
20 dag masła
1 łyżka śmietany(ja dodałam kwaśną)
10dag cukru
2 żółtka
Ja wszystko wysypałam na stół i posiekałam nożem   zagniotłam, włożyć do lodówki na 30 min
rozwałkować na grubość 1cm i zrobić ozdobny rancik piec w temp.190stopni przez 20 min

Pokroiłam  suszone owoce i orzechy:
Orzechy włoskie,laskowe,migdały ,rodzynki, figi,suszone morele można dodać kandyzowane owoce
na sam spód posmarowałam masą krówkową  posypałam bakaliami polałam czekoladą na nie zastygniętą czekoladę znów posypałam bakalie i na wierzch czekolada.
Myślę że to żadna filozofia:)Bakaliowy Mazurek:)
Było coś słodkiego to teraz będzie coś słonego czy oby na pewno???pierwszy człon nazwy może zmylić rolada,tak właśnie rolada serowa ,ale z żółtego sera:)
Już jakiś czas owa rolada gości w moim domu nie wiem czy znacie jeśli nie to podzielę się z  Wami przepisem :)
50 dag  żółtego sera
20 dag wędliny
2 ugotowane jajka na twardo
pól puszki zielonego groszku
natka pietruszki,lub szczypiorek( ja dodaję oba)
5dag masła
surowa papryka
10 dag serka topionego
sól,pieprz

Z masła i serka topionego utrzeć gładką masę doprawić do smaku( uważajcie bo wędlina słona i ser słony)paprykę ,wędlinę, jajka pokroić w kostkę natkę pietruszki  i szczypiorek posiekać wymieszać dodać groszek i połączyć z gotową masą.
Żółty ser pokroić w drobną kostkę szybciej się roztopi ,włożyć do grubej folii ( ja wkładam dwa woreczki jeden w drugi)i umieścić w garnku z wrzącą wodą(uważajcie żeby worek z serem nie spadła wam na dno garnka bo folia się przylepi zrobi się dziura i wyleci ser)worek co jakiś czas obracać żeby ser się równo roztopił,gdy całkowicie się roztopi wyjąć z worka i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5mm przygotowaną  masą posmarować ser i zwinąć(zostawcie kawałek nie posmarowanego sera na końcu  żeby masa wam nie wyleciała przy zwijaniu), owinąć w folię aluminiową i włożyć na 2 godz do lodówki
Mam nadzieję że przepisy napisałam jasno i że, przypadną Wam do gustu :)
Zawsze służę pomocą:)
Życzę smacznego!!!!
Dziękuję za milusie życzonka jakie zostawiłyście:)
Pozdrawiam Wiola.

6 komentarzy:

  1. Smakowitości u Ciebie:)
    Wesołych Świąt,
    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej rolady nie znam, ale wygląda smakowicie i jest ozdobą stołu :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam....zachęciłaś mnie na całego :) Jestem ciastowym łasuchem, więc na pewno przepis wypróbuję! U mnie ostatnio na tapecie króluje ciasto marchewkowe, nie możemy się nim najeść. Co do rolady to bardzo ciekawy pomysł, a takie lubię najbardziej! Pokucharzę chyba trochę :) Pozdrawiam Cię świątecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. I weź tu nie przytyj;))) smakowicie i pysznie, muszę skorzystać

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za przepisy. Ta rolada świetnie wygląda, muszę kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie więc chyba się skusze i wypróbuję chociaż już po świętach.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń