niedziela, 17 czerwca 2012

Cynamonowe ciacho:)

Witam wszystkich:)

Wiedziałam że będzie trzeba się pocieszyć i przed meczem dosłownie 20:10 wkładałam ciacho do piekarnika. To naprawdę szybkie ciasto które może powstać w 20min bez pieczenia oczywiście:)
Sama nawet nie wiem jak to ciacho się nazywa ,ale smaczne ja robię zawsze z podwójnej porcji i wykładam na dużą blachę  taka od piekarnika ,albo mam taka jeszcze raz  większą niż zwykła blacha od ciasta dlatego że idzie u nas w mgnieniu oka:)
Podam Wam przepis jest bardzo prosty  nawet mogą go zrobić osoby którym pieczenie nie wychodzi tu nie można  nic zepsuć:
4 jajka
1 szklanka cukru-zwykły
2 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
5 jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1łyżeczka sody oczyszczonej
1łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie

Jajka ubić z cukrem dodać olej, mąkę ,proszek ,sodę i cynamon mieszamy .
Jabłka obrać i pokroić w sporą kostkę można dodać bakalie  takie jak: rodzynki, suszone śliwki, morele.
Piec 45 minut na 180 stopni.

Ja robię tak gdy zrobię ciasto dodaję około 6 łyżek mleka bo ciasto jest bardzo gęste, obieram 5 jabłek i kroję w kostkę , kroję garstkę śliwek suszonych i garść moreli,  dodaję garść rodzynek ,wszystkie owoce mieszam i oprószam je 2 łyżkami mąki wtedy jak będą w cieście nie opadną na sam spód.Czasem zamiast cynamonu dodaję przyprawę do szarlotki ,albo przyprawę korzenną tyle tylko że ja robię swoją i przyprawy nie dodaję 1łyżeczki tylko 3 dlatego że lubię bardzo cynamonowo i aromatycznie,jak wsypię już owoce do ciasta mieszam ręką bo jest wygodniej i lepiej owoce obtoczą się w cieście wykładamy na blaszkę ,blaszka musi być wysmarowana ,ale  tylko spód nie boki:) Pieczemy 45 minut  po 45 minutach sprawdzam patyczkiem czy dobre ,jak dobre wyciągam i gdy ostygnie posypuję cukrem pudrem:)

Mam nadzieję że Wam będzie smakowało:)

Dziewczyny dziękuję że zaglądacie i że podobają się Wam moje tworki-potworki
Lecę teraz do Was bo widzę że coś natworzyłyście coś nowego
Całusy Wiola:)

12 komentarzy:

  1. Fajny przepis, muszę spróbować:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chyba też się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ... smakowicie wygląda ...chyba tez sie skuszę :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusisz tym ciastem :)) muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie więc chyba sie skuszę:)))) Lubie takie proste przepisy a blogi są ich skarbnicą. Zajrzyj do mnie po przepis na bardzo łatwą babkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Własnie sobie przypomniałam,że juz kilka razy piekłam to ciasto tylko pod nazwą "amerykan". Dzieki dodaniu jabłek jest ono wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ja dodałam jeszcze porządną garść posiekanych orzechów włoskich. Zawsze robię z podwójnej porcji na wielkiej blaszce:)))) Super przepis!!!!

      Usuń
  6. Pycha! :)
    Zapraszam na candy:
    http://magdaikosmetyki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczne ciacho! Uwielbiam jabłka z cynamonem, a jak przy tym jest łatwe do wykonania, to muszę koniecznie wypróbować :-)

    Pozdrawiam serdecznie
    Iza

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto tzw. salceson:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmmm... Smakowicie wygląda :-) Szkoda, że mam dwie lewe ręce do pieczenia. Za jakikolwiek przepis bym się nie zabrała zawsze wychodzi to samo: zakalec! Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale smaku narobiłaś. Moje biodra się nie ucieszą,że znowu je rozpycham ale bardzo bardzo chcę ten przepis wypróbować! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń